
Question

If B is some collection of subsets of X , and B contains at least the
sets ∅ and X , is B necessarily a basis for some topology on X?
No.

Example

If X = R, and B consists of all unbounded intervals (a,∞) and
(−∞, b) (for all real numbers a and b), then B is not a basis for
any topology. Why not?
The intersection (−∞, 1) ∩ (0,∞) is the bounded interval (0, 1),
which is not a union of elements of B.



Assignment due next class

1. Write solutions to number 5 in Exercises 1.2 and number 3 in
Exercises 2.3.

2. Read section 3.1 in the textbook.


